Un nou episod juridic s-a consumat recent in "razboiul padurilor" dintre Academia Romana si Obstea mosnenilor buzoieni, situatie partial prezentata in articolul "In ce paduri vor sa vaneze academicienii" din ziarul nostru din 28 august 2007. Constatam atunci cum averea Academiei Romane se mareste prin subterfugii juridice, presiuni si jocuri de influenta la nivel inalt.
Judecatoare devenita avocata "nemuritorilor"
Judecatoarea Maria Gavrila este acuzata de Obstea mosnenilor pentru "savarsirea de fapte de coruptie, abuz in serviciu si grava neglijenta in exercitarea atributiilor de serviciu", manifestate prin sentinta data de magistrata la data de 21 iunie 2007 dupa judecarea litigiului dintre Academie si obste.
Practic, judecatoarea Gavrila trebuia sa analizeze plangerea formulata de Fundatia "Patrimoniu" a Academiei impotriva hotararilor Comisiei judetene din Buzau, in contradictie cu comisiile locale de aplicare a Legii 18/1991 din Siriu, Nehoiu, Gura Teghii, Braiesti si Buzau pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor. Sentinta a dat castig de cauza fundatiei, ignorand cererea de interventie a Obstii mosnenilor, cerere respinsa de judecatoare inainte de a se administra orice probe. Mosnenii, reprezentati de avocatul Doru Giugula, sustin ca probele omise de judecatoare ar fi inclinat balanta in favoarea lor.
Donatie nula
Padurile solicitate de Academie provin dintr-o presupusa donatie a familiei Maican. Mosnenii sustin ca in aceeasi zi in care Pauline de Hessenstein, una din surorile Maican, semna actul de donatie catre Academie (pe 13 iulie 1945), tot ea incheia si un contract de vanzare-cumparare cu Moroieni SA Forestiera pentru "proprietatile in intregul lor". In aceste conditii, obstea contesta valoarea juridica a unei donatii semnate in paralel cu o vanzare a acelorasi bunuri imobile. Judec