Peste 75% dintre romani cred ca accesul in strainatate al conationalilor care comit infractiuni in afara granitelor ar trebui interzis, daca nu pentru totdeauna, cel putin pentru mai multi ani, se arata intr-un studiu Gallup dat, luni, publicitatii.
Din cei 79% dintre respondenti care cred ca romanilor care au comis infractiuni in strainatate ar trebui sa le fie interzis accesul in afara granitelor, 30% sunt de parere ca aceasta interdictie ar trebui sa fie permanenta.
Ceva mai ingaduitori sunt 27% dintre ei, care considera ca interdictiaar trebui sa fie valabila intre 3 si 5 ani, in timp ce pentru 10 ani opteaza 15% dintre respondenti.
Doar 17% cred ca o astfel de masura nu ar trebui impusa infractorilor romani din afara granitelor, iar alti 4% nu stiu sau nu au un un raspuns.
Majoritatea celor chestionati, 83% dintre ei, au aflat din mass media despre incidentele in care au fost implicati romanii in strainatate, in timp ce 15% nu au cunostinte despre astfel de informatii. Potrivit studiului, 2% nu stiu sau nu au dat un raspuns.
Nu mai putin de 40% dintre romani cred ca acuzatiile aparute in presa referitoare la cetatenii romani care au comis infractiuni sunt in mare parte adevarate, in timp ce 27% au raspuns ca ele sunt in mare parte incorecte. Cei indecisi sau care nu au un raspuns sunt 19%, in timp ce 12% cred ca informatiile sunt in totalitate corecte, in timp ce doar 2% cred ca sunt in totalitate incorecte.
Romanii sunt destul de interesati de astfel de informatii (41%), in timp ce 26% nu prea sunt interesati, iar 22% sunt foarte interesati. Deloc interesati se declara 9% dintre respondenti.
Mare parte dintre cei chestionati au rude, prieteni sau cunostinte care traiesc in strainatate (71%), iar dintre acestia 41% cred ca romanii comit mai putine infractiuni decat al