Ceremonia depunarii juramanatuluiFoto: HotNews.ro
Duminica, peste 500 de persoane au depus juramantul si au intrat in componenta Garzii Maghiare, o organizatie paramilitara arondata partidului Jobbik. Ceremonia s-a desfasurat in Piata Eroilor, perimetru fiind izolat de fortele de ordine. Garda Maghiara s-a nascut in luna august 2007, la data respectiva ingloband doar 56 de persoane.
Desi la constituire s-a avansat ideea ca pana la sfarsitul anului va numara 2.000 de membri, reactia dura a societatii civile pare sa constituie o piedica serioasa in calea Garzii.
Vona Gabor, conducatorul Garzii si presedintele partidului Jobbik, a vorbit despre constituirea de universitati populare unde se va predea “adevarata istorie a Ungariei”. Nu intamplator, caci una din obiectivele Garzii Maghiare o constituie - nici mai mult, nici mai putin - “salvarea Ungariei” si schimbarea actualului regim politic.
Daca la constituirea Garzii au existat voci care acuzau FIDESZ - principalul partid de opozitie din Ungaria - ca s-ar afla in legatura cu Jobbik si cu Garda Maghiara, formatiunea politica a lui Viktor Orban a avut grija sa inlature orice urma de suspiciune. FIDESZ s-a delimitat poate cel mai vehement de orice legatura cu aceasta miscare cu iz paramilitar.
Tot in luna august, societatea civila maghiara a organizat o serie de manifestatii impotriva miscarii pe care o denumeau “neofascista”. Politologul Tamas Gaspar Miklos a declarat la vremea respectiva ca Garda Maghiara este o urmasa a SS-ului nazist.
Nici actuala depunere a juramantului noilor membrii nu a scapat neobservata de formatiunile politice unguresti (MSZP, FIDESZ) care s-au delimitat de Garda Maghiara, dar nici de societatea civila.
Nu mai putin de patru organizatii au format cordoane in jurul manifestarilor organizate duminica, scrie Magyar Nemzet, agi