La 10 milioane de locuitori, Cehia are 4,8 milioane de salariati, adica 48% din populatie primeste salariu si plateste taxe si contributii sociale. Restul sunt batrani si copii.
La 22 de milioane de locuitori, Romania are 4,6 milioane de salariati, adica 21% din populatie primeste salariu si plateste taxe si contributii sociale. Sa spunem ca pana la 11, hai, 12 milioane, sunt copiii si batranii "aferenti" acestora, ca in Cehia. Ce (sau unde) sunt restul de 10-11 milioane? O jumatate din tara e lipsa la apel. Fie e plecata din tara, fie nu participa deloc in economia fiscalizata.
In ultimii patru ani, adica de la preluarea mandatului de catre actualul Guvern Tariceanu, banii stransi la bugetul de stat au crescut de doua ori, deci si cheltuielile, dar economia subterana a insotit cresterea veniturilor "albe", fara sa dea semne de slabiciune.
"Daca am insista pe reducerea evaziunii fiscale in sectorul panificatiei, pretul painii ar exploda", a recunoscut unul din cei mai inalti oficiali ai statului roman recent, intr-o intalnire privata cu jurnalistii.
Oricat de liberal ar fi, si actualul guvern admite, ca si toate guvernele de dupa Revolutie, ca nu guverneaza decat jumatate din tara. Pentru cealalta jumatate - Romania rurala, nefiscalizata - recunoaste in acest fel ca nu are solutii, deci nici nu intervine.
De taranii din piete nu se atinge nimeni, producatorii de paine nu platesc impozite la numarul real de paini vandute, firmele mici de constructii si mesterii lucreaza in majoritate la negru, in restaurante rar primesti bon fiscal, dentistii si doctorii nu au auzit de chitanta.
Dimensiunea pietei subterane - adica veniturile netaxate - se vede cel mai bine comparand veniturile din taxa pe valoare adaugata (TVA) cu veniturile din impozitul pe venit.
Cum doar persoanele fizice sustin- in final - taxa pe valoarea adaugata, d