„Tinerii din ziua de astăzi se îndrăgostesc rapid, nu au nici o inhibiţie să o recunoască, sunt dispuşi să aibă relaţii sexuale dese şi se despart foarte uşor“, este de părere Cristina Vasiloiu, psiholog. Dacă până prin anii ’90, sentimentul de îndrăgostire apărea prin liceu, astăzi, el apare din ce în ce mai frecvent la gimnaziu. Uneori, se îndrăgostesc din clasa întâi. Nu mai au nici un fel de reticenţă în a spune: „Vrei să fii prietena/prietenul meu?”. Pudoarea lipseşte, sunt mult mai expansivi, mult mai direcţi. Iubirea lor nu are profunzime şi nu mai are farmecul de altădată, când băiatul aducea flori fetei, îi trimitea bileţele de dragoste sau îşi punea colegii să o peţească.
Fetele încep viaţa sexuală la 15-16 ani
Fetele se îndrăgostesc şi mai uşor decât băieţii! Ele sunt deja panicate dacă au ajuns în clasa a VIII-a şi nu au avut încă un prieten, mai ales pentru că se tem de eticheta pe care o vor primi, din partea grupului de prieteni. Ca să fii în rândul lumii, trebuie să ai un iubit. Ele sunt dispuse să treacă mult mai repede la a avea relaţii sexuale, de teamă să nu-şi piardă iubiţii. Dacă înainte de ’89 fetele ţineau la castitatea lor, acum lor li se pare anormal să nu fi avut măcar o relaţie sexuală până la 18-19 ani.
Tinerii percep sexul ca pe un lucru normal, deşi nu sunt maturi emoţional, ci doar fizic. Mulţi nu înţeleg ce presupune o relaţie şi nici măcar nu ştiu să se exprime emoţional sau să comunice pentru că petrec tot mai mult timp în faţa calculatorului. Iubirile de două zile care se transformă apoi în ură sunt specifice multor tineri. Motivele sunt presiunea grupului, ce îi exclude pe tinerii care nu avut deja o experienţă sexuală, societatea şi realitatea pe care o văd la televizor. De fapt, cred că se îndrăgostesc, dar sunt în necunoştinţă de cauză şi din acest motiv sunt atât de agresivi şi superficiali în relaţii. (E.L