Diferenţele între comportamentul femeilor şi cel al bărbaţilor sunt puse, de obicei, pe seama hormonilor, dar un nou studiu arată că şi genele joacă un rol important. Experimentele efectuate pe şoareci la Universitatea Yale au arătat că doar cromozomii sexuali explică diferenţele. Rezultatele au implicaţii importante în privinţa înţelegerii originilor dependenţei. „Pentru prima dată, orice comportament a fost asociat cu cromozomii sexuali specifici, independent de hormonii gonadali”, susţine Jennifer Quinn de la Universitatea Yale. Cercetătorii au observat că femeile tind mai mult decât bărbaţii spre un comportament bazat pe obiceiuri, inclusiv pe dependenţe. Pentru a face experimentul, oamenii de ştiinţă au modificat genetic şoarecii.
Primul test a constat în căutarea mâncării, iar şoarecii cu o combinaţie de cromozomi feminini şi gonade masculine au învăţat mai repede, ceea ce a arătat că genele explică diferenţa între sexe. „Credem că rezultatele pot fi aplicabile în cazul dependenţelor şi a naturii lor compulsive”, a explicat unul dintre cercetători. Ca urmare, oamenii de ştiinţă încearcă să găsească un tratament genetic pentru tratarea diverselor dependenţe. Medicii au stabilit că genele sunt implicate, indiferent de hormoni, dar încă nu ştiu care sunt acestea. (L.S.)
Diferenţele între comportamentul femeilor şi cel al bărbaţilor sunt puse, de obicei, pe seama hormonilor, dar un nou studiu arată că şi genele joacă un rol important. Experimentele efectuate pe şoareci la Universitatea Yale au arătat că doar cromozomii sexuali explică diferenţele. Rezultatele au implicaţii importante în privinţa înţelegerii originilor dependenţei. „Pentru prima dată, orice comportament a fost asociat cu cromozomii sexuali specifici, independent de hormonii gonadali”, susţine Jennifer Quinn de la Universitatea Yale. Cercetătorii au observat că femeile tind mai mult d