Deşi băncile româneşti înregistrează un ritm rapid de creştere a creditării, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings avertizează că profitabilitatea acestor instituţii ar putea avea de suferit în următoarea perioadă. Printre motivele invocate de specialiştii instituţiei internaţionale în raportul anual referitor la băncile româneşti intitulat „Romanian Banks - Annual Review and Outlook” se regăsesc cheltuielile mai mari legate de extinderea numărului de sucursale şi reducerea marjelor de profit determinate de o rată a inflaţiei scăzută şi o concurenţă puternică.
„Creşterea economică solidă împreună cu accesibilitatea produselor bancare şi veniturile mai mari aflate la dispoziţia clienţilor au stimulat o majorare semnificativă a creditelor, mai ales a celor pe termen lung în sectorul de retail. Cu toate acestea, activele bancare rămân la nivelul scăzut, de sub 50 la sută din Produsul Intern Brut (PIB), dovadă a unui nivel scăzut de penetrare.
Acest lucru, cumulat cu estimările conform cărora creşterea economică va continua, sugerează că există un potenţial de continuare a creşterii”, a apreciat Gulcin Orgun, director pe sectorul bancar în cadrul Fitch. Pe de altă parte, creşterea rapidă a acordării de împrumuturi şi ponderea ridicată a creditelor în valută ar putea să ducă la probleme legate de calitatea activelor, în timp ce creditele ajunse la scadenţă ar putea contribui la majorarea riscului operaţional. Ratingul Fitch pentru sistemul bancar românesc (Fitch Banking System Indicator) este, în prezent, „D“, acesta reflectând în principal slăbiciunile din interiorul acestui sector, perspectiva fiind „stabilă“. (L. H.)
Deşi băncile româneşti înregistrează un ritm rapid de creştere a creditării, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings avertizează că profitabilitatea acestor instituţii ar putea avea de suferit în următoa