CE e interesată de introducerea unor prevederi privind limita de timp
Perioada de anulare a contractelor se poate prelungi de la 7 la 14 zile
Europenii lucrează la modificarea Directivei de Vânzări Directe- „la uşă”, unul dintre cele opt acte normative comunitare din domeniul protecţiei consumatorului. Directiva se aplică în cazul contractelor încheiate în alte spaţii decât cele comerciale tradiţionale: acasă la consumator, la serviciu acestuia, în excursii organizate de către comerciant.
Directiva face referire la vânzările directe, punând accent pe situaţiile, tot mai des întâlnite, în care consmatorul este presat să cumpere un bun sau un serviciu, fără a putea consulta şi alte oferte asemănătoare. Ţinta comercianţilor sunt consumatorii care nu acces la multe surse de informare şi care sunt vulnerabili în faţa asaltului lor, în special bătrânii. Reînnoirea acestei legi comunitare merge mână-n mână cu adoptarea Directivei de Practici Incorecte, care trebuie să fie implementată de statele membre până pe 12 decembrie a.c. La noi, actul se află la Camera Deputaţilor şi va intra în discuţii, cel mai probabil, săptămâna viitoare.
Actuala Directivă a fost adoptată parţial de multe state membre
Cât priveşte vânzările directe, reglementările actualei Directive au fost adoptate total sau parţial de statele membre. Unele dintre acestea au semnalat situaţii care se lovesc indirect de prevederile Directivei, astfel încât au propus reexaminarea acesteia şi introducerea de noi clauze, mult mai clare.
Comisia Europeană s-a arătat foarte interesată de introducerea unor prevederi privind limita de timp. În Belgia, Ungaria şi Slovacia comercianţilor le sunt interzise vizitele acasă la posibilii clienţi între anumite intervale orare. De asemenea, se doreşte interzicerea totală a vânzărilor considerate non-riscante, aşa cum a făcut Austria cu cosme