Fericirea, când este prea multă, nu este tocmai benefică. Vechea vorbă din bătrâni „Ce e mult strică“ este valabilă şi în acest cazul. Cel puţin aşa reiese dintr-un studiu dat publicităţii de Journal of personality and social psychology, realizat de cercetători coreeni şi americani. „Din câte se pare, cu cât o persoană trăieşte mai multe evenimente fericite, cu atât mai mult se resimte atunci când are parte de momente nefericite. E ca şi cum un turist obişnuit să călătorească la clasa întâi se enervează mai mult când avionul său are o întârziere de o jumătate de oră, spre deosebire de un pasager la clasa a doua care pare chiar resemnat“, a explicat Shigeiro Oishi, cercetător la Universitatea Virginia din Statele Unite.
Studiul a fost realizat pe 350 de studenţi americani, japonezi şi coreeni. Oamenii de ştiinţă au constatat că occidentalii au avut nevoie de două experienţe pozitive, cum ar fi un compliment sau o notă bună la examen, pentru a „digera“ mai bine un eveniment negativ. În schimb, colegilor lor asiatici le-a fost suficientă o singură experienţă pozitivă. „Este bine să avem o perspectivă pozitivă asupra vieţii, însă trebuie să învăţăm să acceptăm şi experienţele negative din viaţa de toate zilele, altfel, este foarte dificil să menţinem un nivel acceptabil de satisfacţie“, a concluzionat cercetătorul.
Fericirea, când este prea multă, nu este tocmai benefică. Vechea vorbă din bătrâni „Ce e mult strică“ este valabilă şi în acest cazul. Cel puţin aşa reiese dintr-un studiu dat publicităţii de Journal of personality and social psychology, realizat de cercetători coreeni şi americani. „Din câte se pare, cu cât o persoană trăieşte mai multe evenimente fericite, cu atât mai mult se resimte atunci când are parte de momente nefericite. E ca şi cum un turist obişnuit să călătorească la clasa întâi se enervează mai mult când avionul său are o întârziere d