Premiile Ioan Chirilă recompensează cei mai buni gazetari de sport şi dau şansa unui amator să devină jurnalist profesionist. Sursa: Foto: Codrin Prisecaru
Răsplata efinanciară. „În câţiva ani, cuantumulpremiilor va creşte mult“, explicăTudor Chirilă. Dar recompensa e maipresus de bani.
„E vorba despre sportuladevărat, despre emoţie, despre scrisulfrumos, pe care l-a împărţit, cu noi toţi,Ioan Chirilă, pe care trebuie să-l ducemmai departe“, spune fiul cel mic alcronicarului.
EVZ: Tudor, ce aşteptări ai de la atreia ediţie a „Premiilor“?
Tudor Chirilă:Iniţiativa de a cinstimemoria tatălui meu a apărut şi dindorinţa de a micşora tabloidizarea cuorice preţ, de a atrage atenţia asupradimensiunii vârtejului în care suntatraşi gazetarii. Ioan Chirilă a fost unmoment de referinţă în jurnalismulromânesc. Noi asta vrem să transmitem:încă se mai pot scrie poveşti înpresă, există viaţă, există sport dincolode ştirile de senzaţie. Ştii ce lipseşte?
Ce?Nu se mai regăseşte dragostea faţăde sport. Tata a iubit sportivii şi ei l-auiubit. Astăzi, sportivii sunt disecaţi şiatât. Se scrie cu maliţiozitate, tata eraironic, niciodată maliţios. Asta ţine deun olimpianism al marilor suflete.Oricum, premiile cresc în notorietatean de an şi cred că devin uşor-uşor unsistem de referinţă anual pentrugazetarii de sport.
La primele ediţii aţi fost criticaţi,câţiva jurnalişti au refuzat săparticipe...Şi criticile şi laudele arată un singurlucru: că evenimentul acesta n-a trecutindiferent. Noi am fost transparenţi.Regulamentul ediţiei 2007 e postat pesite (www.ioanchirila.ro) din august.De la an la an, am extins aria instituţiilor media care fac nominalizări.
Am ales un juriu de elită. Nu cred ca ecorect să pună cineva la îndoialăprobitatea mea morală. A IarineiDemian. În mod absurd. Ce-am câştiganoi, nedreptăţind p