Există două variante de vaccinare a bebeluşilor. Cea de stat este gratuită, cea privată costă peste 1.000 de lei. Sursa: Hepta
Care este cea mai bună formulă de vaccinare a bebeluş ilor în primii ani de viaţă? Pe lângă varianta obligatorie, asigurată de stat, părinţii care-şi permit pot alege varianta privată de vaccinare, care costă peste 1.000 de lei. Produsele asigurate prin clinici private precum Medicover sau MedLife pot fi găsite şi în farmacii. Avantajul major al vaccinurilor de la privat: au mai puţine reacţii adverse decât cele de la stat.
Schema obligatorie de imunizare
Primul vaccin pe care trebuie să-l facă un bebeluş este cel împotriva hepatitei B, încă din prima zi de naştere. La copiii care au mai mult de 2,5 kilograme, până la externarea din maternitate, li se mai face un vaccin, cel care îi protejează de infecţia tuberculoasă.
La două luni de viaţă se face vaccinarea împotriva poliomielitei, pentru difterie, tetanos, tuse convulsivă şi se repetă cea antihepatică. „Suplimentar la această vârstă se poate face un vaccin care protejează de meningită“, explică medicul pediatru Miruna Georgescu, de la Clinica MedLife din Bucureşti. La patru, şase luni şi un an se refac din vaccină rile anterioare. După un an se face imunizarea împotriva rujeolei, rubeolei şi a parotiditei epidemice, varianta privată de vaccinare asigurând şi protecţia împotriva oreionului. La doi ani şi jumă- tate se face revaccinarea pentru difterie, tetanos şi tuse convulsivă, ulterior copilul fiind vaccinat numai la şcoală.
Vaccinuri fără efecte adverse
Spre deosebire de vaccinurile din schema de stat, cele din comerţ sunt mai bine purificate, tulpinile de virus fiind mai bine tratate. „Vaccinurile de la stat cuprind tulpini atenuate de virusuri, motiv pentru care copilul poate avea reacţii adverse precum febr