Violenta din scoli nu mai surprinde pe nimeni. Nu exista zi fara violente din partea elevilor, profesorilor, parintilor sau a celor care nu au nici o legatura cu scoala, dar ataca elevii in unitatea scolara pentru a-si regla conturile.
In 2005 Institutul de Stiinte ale Educatiei, cu sprijinul UNICEF a realizat un studiu privind violenta in scoala. Concluziile sint ingrijoratoare: in 75% dintre scoli se produc violente. Ponderea elevilor cu manifestari grave de violenta este de aproape 3% si tot 3% dintre elevi sint agresati in mediul scolar, intr-o forma sau alta, O treime dintre elevii chestionati au fost victimele unor situatii de violenta fizica provocate de persoane necunoscute, aproximativ 6% mentionind ca se afla frecvent in aceasta situatie.
Peste o treime dintre elevii chestionati au declarat ca s-au aflat in situatia de a fi batjocoriti, umiliti sau injurati de indivizi din afara scolii, 11% dintre subiecti spunind ca se confrunta frecvent cu astfel de situatii.
Ca urmare a acestor cifre mai mult decit ingrijoratoare, Ministerul Educatiei a emis un ordin, la sfisitul anului scolar trecut, privind reducerea fenomenului de violenta in unitatile de invatamint preuniversitar. Din toamna exista in fiecare scoala o comisie pentru prevenirea si combaterea violentelor. Din ea fac parte: directorul scolii, directorul adjunct, reprezentanti ai cadrelor didactice, ai autoritatilor publice locale, ai asociatiei de parinti si ai elevilor. La sedintele comisiei participa si liderul sindical din unitate, cu statut de observator.
Inspectoratul Scolar Braila nu vede violenta din scoli. Intr-un comunicat de presa, se declara ca au fost numai 16 evenimente tot anul: noua la scoli generale, sase la licee si grupuri scolare si un eveniment la o gradinita. Aceasta statistica a ISJ da peste cap toate concluziile studiului facut de Instit