Un consum regulat si moderat de fructe poate creste starea de energie a organismului, preveni ateroscleroza, colesterolul ridicat si bolile de inima. Deasemenea, multe fructe au efect antioxidant, pot detoxifia organismul, preveni infectiile si cancerul.
"Un mar pe zi tine doctorul departe" … expresia s-a dovedit a fi adevarata si in laboratoarele cercetatorilor. Fructele marului constituie un aliment excelent datorita continutului bogat in zaharuri (7,5-26,5%), acizi organici (0,2-1,3%), substante pectice (0,2-1,3%), tanine (0,06-0,7%), saruri minerale (0,1-0,4%), vitamine A,B,C,P. Merele asigura 46-84 kcal la 100 g de fruct proaspat. Valoarea terapeutica a merelor consta in actiunea lor benefica asupra aparatului digestiv datorita continutului de celuloza, care inglobeaza si elimina din organism toxinele si microorganismele. Merele influenteaza pozitiv hipertensiunea arteriala datorita continutului ridicat in pectine solubile care reduc nivelul colesterolului, iar continutul de flavone previne bolile sistemului cardiovascular. Merele sunt recomandate in curele pentru combaterea obezitatii, tratarea afectiunilor renale, diatezelor urice, artritismului, reumatismului, gutei prin acttiunea lor diuretica cat si a sistemului respirator si nervos avand actiune calmanta. Bogate in minerale (calciu, fosfor, magneziu si potasiu) si vitamine (A, B1, B2, B6 si C) sunt si perele, care, printre altele, contribuie la scaderea nivelului de "colesterol rau" din sange si la prevenirea tulburarilor de ritm cardiac. Alte fructe "de sezon" sunt prunele, bogate in vitaminele A (un puternic antioxidant natural), B1, B2 si C si in minerale (in special, calciu, fier, potasiu si magneziu). Prunele au proprietati depurative si laxative, dar, in acelasi timp, datorita continutului bogat in potasiu, stimuleaza activitatea sistemului nervos. "Simboluri" ale toamnei sunt, insa, strug