Toţi indicii BVB au fost afectaţi de corecţii, pe o lichiditate în scădere cu 33% Temerile legate de posibilitatea unei recesiuni economice în SUA, dar şi de majorarea preţurilor la
Toţi indicii BVB au fost afectaţi de corecţii, pe o lichiditate în scădere cu 33%
Temerile legate de posibilitatea unei recesiuni economice în SUA, dar şi de majorarea preţurilor la petrol şi de o posibilă intervenţie a Turciei în Irak au determinat, ieri, scăderi pe pieţele europene. Şi pentru Bursa de Valori Bucureşti (BVB) săptămâna a debutat cu deprecieri ale indicilor şi cu diminuarea lichidităţii.
Nu doar contextul internaţional afectează însă piaţa autohtonă. "Nici la nivel intern nu ne poziţionăm foarte bine, iar problemele macroeconomice încep să fie tot mai evidente. Aceşti factori, cumulaţi, determină, în acest moment, o reticenţă din partea investitorilor străini faţă de bursa românească", explică Adrian Ceuca, director general adjunct la SSIF Broker.
Sectorul financiar, cel mai sensibil
Păstrând "tiparul" obişnuit al corecţiilor, cel mai afectat sector a fost, ieri, cel financiar, în special segmentul societăţilor de investiţii financiare (SIF). Trei dintre acţiunile SIF au pierdut, fiecare, peste două puncte procentuale. Cea mai mare depreciere, de 2,83%, a fost resimţită de cursul titlurilor SIF Transilvania (SIF3). Ultima tranzacţie cu acţiuni SIF3 a fost încheiată la cotaţia de 2,4000 lei/titlu.
Acţiunile SIF Banat Crişana (SIF1) au scăzut cu 2,71%, până la 3,5900 lei/titlu, iar cele ale SIF Oltenia (SIF5) - cu 2,49%, la 4,3000 lei/titlu. SIF Oltenia a fost, totodată, şi cel mai activ titlu financiar, cu un rulaj de 3,4 milioane de lei. Schimburile cu acţiuni SIF au cumulat, ieri, aproape 11 milioane de lei, în condiţiile în care valoarea totală a tranzacţiilor de la BVB a fost de numai 23,7 milioane de lei (6,9 milioane de euro),