Veniturile bugetare planificate pentru 2008 sunt supraestimate, cauzand riscul aparitiei unui deficit bugetar peste asteptari, considera analistii departamentului de cercetare ai Raiffeisen.
"Veniturile bugetului pe 2008 sunt clar supraestimate. In aceasta situatie, deficitul bugetar ar putea sari peste pragul de 3% din PIB, din moment ce planul de cheltuieli are mari sanse sa fie realizat, din cauza ca 2008 este un an electoral", concluzioneaza analistii Raiffeisen Bank.
Veniturile bugetului public au fost de numai 31,2% din PIB in 2006, fiind practic imposibila atingerea unui nivel al incasarilor de 36,9% din PIB anul acesta si de 39,3% din PIB in 2008, spun acestia, comentand proiectul de buget construit de Guvern. De exemplu, ponderea in PIB a colectarilor bugetare a fost in primele opt luni ale acestui an cu doar 0,8 procente mai mare decat in primele opt luni ale anului trecut, argumenteaza reprezentantii bancii.
Proiectul de buget pe 2008 se bazeaza pe venituri de 54,8 miliarde de euro (adica 39,6% din PIB), cheltuieli de 58,6 mld. euro (42,3% din PIB) si un deficit de 3,8 mld. euro (2,7% din PIB). Documentul a fost adoptat de Guvern si asteapta acum pe masa Parlamentului inceperea dezbaterilor.
"Daca nimic spectaculos nu se va intampla - si deocamdata nimic spectaculos nu are loc -, ponderea de 36,9% din PIB pentru veniturile bugetare de anul acesta nu va fi atinsa, ceea ce inseamna ca nici tintele pentru 2008 nu vor fi atinse", comenteaza analistii Raiffeisen.
Un exemplu de estimare considerata nerealista este cresterea colectarilor de constributii sociale (CAS) pentru 2008. Proiectul de buget estimeaza ca veniturile din CAS vor creste ca pondere in PIB cu 1,5 procente (in 2008 fata de 2007), desi nivelul CAS se va reduce anul viitor cu opt puncte procentuale, in patru etape (trei programate in buget - ianuarie, iuli