Vâlcea. Numărul elevilor din judeţul Vâlcea este din ce în ce mai mic. Foarte mulţi părinţi, care lucrează de ani de zile în Italia sau Spania, unii dintre ei devenind cetăţeni ai acestor state, au ales să îşi ia copiii cu ei. În aceste condiţii, şcolile vâlcene sunt puse în faţa unei situaţii fără precedent. Dorin Constantinescu, responsabil cu informatizarea la ISJ Vâlcea, a precizat că, în perioada 2006-2007, au renunţat la şcoală aproximativ 400 de elevi. „Situaţia este cu atât mai gravă cu cât numărul copiilor ce pleacă în străinătate este mult mai mare, dacă ţinem cont şi de preşcolari. În cazul acestora, nu mai putem avea o evidenţă, deoarece nu erau înmatriculaţi la nici o unitate de învăţământ“, a declarat Dorin Constantinescu.
Potrivit reprezentanţilor ISJ Vâlcea, majoritatea s-au lăsat de şcoală după ce, ulterior datei de 1 ianuarie, părinţii lor au plecat la muncă în străinătate, unii dintre ei urmându-i. Alte motive care au dus la abandonul şcolar în judeţ sunt problemele care apar în familiile elevilor (divorţuri etc.), iar copiii ajung să abandoneze şcoala din cauza dezinteresului părinţilor faţă de educaţia propriilor odrasle. Pe de altă parte, cei mai mulţi copii care abandonează şcoala sunt de etnie romă. După ce trec de clasa a IV-a, majoritatea renunţă să mai meargă la cursuri, mai ales că, aşa cum spun tradiţiile etniei lor, după împlinirea vârstei de 12 ani pot să se căsătorească.
Vâlcea. Numărul elevilor din judeţul Vâlcea este din ce în ce mai mic. Foarte mulţi părinţi, care lucrează de ani de zile în Italia sau Spania, unii dintre ei devenind cetăţeni ai acestor state, au ales să îşi ia copiii cu ei. În aceste condiţii, şcolile vâlcene sunt puse în faţa unei situaţii fără precedent. Dorin Constantinescu, responsabil cu informatizarea la ISJ Vâlcea, a precizat că, în perioada 2006-2007, au renunţat la şcoală aproximativ 400 de elevi