Grădiniţele nr. 15 şi nr. 12 din Braşov experimentează educaţia la 10 grade Celsius. Îmbrăcaţi bine, cu căciuli în cap, aproape 300 de copii din cele două instituţii îndură un frig de „grupa mare”. Cei care nu sunt luaţi acasă de părinţi ajung la medic cu infecţii respiratorii. Caloriferele sunt reci, iar CET nu poate să furnizeze căldură pentru că nu are gaz.
Aproape 100 de
copii nu au făcut
faţă frigului
Numai la Grădiniţa 15 din Centrul Civic sunt educaţi 170 de prichindei, iar la grădiniţa vecină tot pe atâţia. Săptămâna trecută, din 170 de copii, 40 nu au făcut faţă frigului. „Este foarte frig. Ca să mă încălzesc, de obicei îmi iau helănci pe dedesubt, îmi iau şi căciula-n cap”, ne-a spus Andra, o fetiţă de 4 ani, care rezolva un puzzle din cuburi, înfofolită în cojoc. La ora 13.00, odraslele dormeau sub două plăpumi. Din 17 educatoare, trei au capitulat. „Eu am lipsit tocmai din cauza stării de sănătate, pentru că nu mai puteam să stau în frig. Toată activitatea a fost perturbată şi din cauza problemelor de sănătate al educatoarelor, care s-au îmbolnăvit fie cu viroză respiratorie, fie cu probleme de lombo-sciatică”, ne-a declarat Emilia Paşca, una dintre educatoarele îmbolnăvite din cauza lipsei de căldură de la locul de muncă.
Conducerea Grădiniţei nr. 15 spune că, din cauza frigului, copiii se îmbolnăvesc pe capete de angine, bronşite şi alte infecţii respiratorii. Unii părinţi vin cu odraslele la grădiniţă şi când văd cât de frig e, se întorc cu ei acasă.
Fac gimnastică ca să se încălzească
Pentru a vedea ce temperaturi sunt nevoiţi să rabde prichindeii, am făcut rost de un termometru. Într-o sală obişnuită de clasă, acesta indica puţin peste 10 grade. Tocmai de aceea, educatoarele încearcă tot felul de „jonglerii” ca să le mai ia copiilor gândul de la frig. „În primul rând trebuie să fugim de dimi