În noaptea de sâmbătă spre duminică, 27/28 octombrie, România va trece la ora de iarnă, astfel că ora 4.00 va deveni ora 3.00.
„Este o oră în plus faţă de cele 24 ale unei zile, cea pe care am pierdut-o în ultima duminică din martie. Cu alte cuvinte, duminică vom avea o zi de 25 de ore, diferenţa dintre ora României sau a Europei Orientale faţă de aşa-numitul GMT (Greenwich Mean Time - n.r.) fiind din nou de două ore“, a explicat Magda Stavinschi, specialist în cadrul Institutului Astronomic al Academiei Române.
Programul avioanelor, instituţiilor şi mersul trenurilor nu se va schimba. „Trenurile trebuie să staţioneze pentru a intra în orarul de iarnă, ceea ce înseamnă că activitatea se va desfăşura cu oprirea garniturilor în gara în care le-a prins schimbarea de oră. Dar noi facem eforturi la nivel de insfrastructură pentru ca circulaţia să nu fie oprită şi călătorul să ajungă cât mai repede la destinaţie. Vom vedea dacă vom şi reuşi“, a declarat Mihai Ion, director general adjunct la CFR.
Chiar dacă ora de iarnă înseamnă o zi în care dormim mai mult, pentru un grup de ingineri britanici de la Cambridge University, trecerea de la ora britanică de vară la cea GMT reprezintă o pierdere de energie electrică şi o creştere a emisiilor de dioxid de carbon, prin mărirea perioadei de lucru pe întuneric.