A venit anotimpul rece si, odata cu el, facturi mai mari la gaz si energie electrica. Dar nu mai era o noutate. Oamenii se obisnuisera cu faptul ca iarna platesc taxe mai mari. In schimb, toamna aceasta i-a adus la sapa de lemn, mai ales pe cei cu venituri mici, cum sint pensionarii.
Din cauza majorarii pretului petrolului, cerealele si alimentele cu cel mai larg consum, cum sint piinea sau pastele fainoase, au fost scumpite simtitor. Indirect, pretul petrolului a adus o scumpire si la zahar, carne, lapte, oua si unt.
Muritori de foame
Au pensii atit de mici incit abia isi pot plati intretinerea. Nu mai putem vorbi de medicamente. In ceea ce priveste mincarea, hrana lor de zi cu zi o reprezinta alimentele de baza: piine, oua, zahar, ulei, lactate. Din pacate, se pare ca din aceasta luna, si acestea au devenit un lux.
Uleiul depaseste 6 lei litrul, pretul griului a crescut cu 25 la suta, cel al orezului a cunoscut o crestere de 23 la suta, iar zaharul s-a scumpit cu 14 procente. Cu toate acestea, vinzatorii arata ca uleiul, zaharul si piinea sint in continuare foarte cautate, deorece oamenii nu pot renunta la aceste alimente. In schimb, spun ca a scazut vinzarea la oua, lactate si carne.
Datori vinduti
Pentru a putea face conditiilor grele, pensionarii fac imprumuturi la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Sibiu. Potrivit directorului CARP, Marius Roman, lunile septembrie si octombrie reprezinta lunile de virf in ceea ce priveste imprumuturile deoarece acum facturile sint mai mari, dar si pentru a-si face proviziile pentru iarna.
„Numai in luna septembrie am avut 700 de cereri, in valoare totala de 5 miliarde de lei vechi. Imprumutul mediu a fost in jur de 1200 de lei. Aceste luni sint cele in care