În timp ce conducerea Universităţii particulare „Danubius“ se laudă că are aproape 5.000 de studenţi, toţi plătitori de taxe, reprezentanţii Universităţii de stat „Dunărea de Jos“ se plâng că mulţi dintre studenţii de la taxă se retrag în timpul anului universitar.
În cifre, asta a însemnat, numai în ultimul an universitar, pierderi financiare de 100.000 euro. La această situaţie s-a ajuns datorită strategiilor de marketing adoptate de cele două instituţii.
Astfel, dacă „Dunărea de Jos“ a ridicat mereu taxele, fără a oferi în schimb dotări performante, universitatea particulară a temperat nivelul taxelor de studii şi a oferit până şi cursuri on-line pentru studenţi.
Locurile la taxă, neatractive
Un prim eşec al strategiei Universităţii „Dunărea de Jos“ în lupta cu universitatea particulară este legat de cuantumul taxelor de studii.
Astfel, pentru anii de studii II, III şi IV taxa depăşeşte, în medie, 1.600 lei pe an, situându-se cam la acelaşi nivel cu taxele de la particulară. Însă există şi facultăţi unde taxele sunt de peste 2.000 de lei pe an, cum ar fi spre exemplu Facultatea de Medicină.
De fapt, dintre cele 16 facultăţi ale Universităţii „Dunărea de Jos“, doar la Medicină şi Farmacie, Studii Economice şi Drept studenţii se înghesuie să prindă un loc la taxă. În celelalte cazuri, cu greu s-au ocupat jumătate din locurile scoase la concurs.
„Mi se pare aberant să plătim taxe aşa de mari, mai ales că aici, la universitatea de stat, condiţiile nu sunt bune. Punând în balanţă mizeria din sălile de clasă şi toate taxele ce trebuie achitate, nu mi se pare corect, însă, dacă ne ducem la decan să ne plângem, ni se spune că nu am fost obligaţi să intrăm la facultate“, spune nemulţumit Florin, student la Facultatea de Ştiinţe Economice din Galaţi.
De cealaltă parte,