Eduard Weissman este cel mai vechi membru al orchestrei simfonice din capitala Germaniei.
1 /.
La 64 de ani, Eduard Weissman se poate lauda ca a incantat urechile iubitorilor de muzica clasica din toata lumea in turneele sale, alaturi de colegii de la Filarmonica din Berlin.
Romanul de origine evreiasca, posesor si al cetateniei germane, este cel mai vechi membru al cunoscutei Orchestre Simfonice din Berlin si unul dintre cei mai apreciati muzicieni din capitala germana, ajutandu-i astazi pe tinerii talentati sa ajunga in lumea buna a muzicii.
In urma cu trei ani, Weissman a fost unul dintre personajele principale ale filmului documentar german „Un an in Cernauti”, orasul sau natal.
Eduard Weissman atinge cu arcusul strunele violoncelului cu aceeasi dragoste si daruire ca acum 30 de ani, spune ca americanii nu sunt nici pe departe asa inculti cum sustin europenii si ca publicul de origine latina aplauda cu mult mai mult entuziasm decat germanii.
37 de ani la Berlin
A cantat la Roma, Paris, Tokio, New Jork, Venetia, Londra si in numeroase alte orase, dar niciodata nu s-a simtit mai mandru ca atunci cand a ajuns pe scena Ateneului de la Bucuresti, dupa zeci de ani de absenta din tara. Abia atunci au descoperit si colegii sai cum este Romania si parca l-au privit cu alti ochi.
„Este o placere sa canti pe scena aceea, are o acustica deosebita, un decor special. Nu le venea sa creada cand au vazut - ei credeau ca vin din fundul pamantului”, povesteste Eduard Weissman.
Romanii, oameni deschisi la minte
Desi locuieste la Berlin de 37 de ani, cand a primit postul la Orchestra, muzicianul lupta si astazi cu prejudecatile germanilor.
„Au numeroase idei fixe despre straini, ceea ce da nastere in relatiile cu ei o anumita raceala. Emigra