Analizele apei şi solului arată, din nou, un nivel de poluare mult peste pragul admis de normele internaţionale Continuăm astăzi prezentarea gradului ridicat de poluare în care se
Analizele apei şi solului arată, din nou, un nivel de poluare mult peste pragul admis de normele internaţionale
Continuăm astăzi prezentarea gradului ridicat de poluare în care se "scaldă" oraşele României prin analiza probelor de aer, apă şi sol din încă două oraşe ale judeţului Cluj: Dej şi Câmpia Turzii.
Dacă probele de aer au relevat prezenţa noxelor uzuale cu mult sub pragul admis, rezultatele analizelor făcute unor probe de apă şi sol din aceste oraşe confirmă poluarea din Cluj. Dar, în plus, pe lângă prezenţa în exces a compuşilor toxici de plumb, la Câmpia Turzii, solul prezintă şi o suprapoluare cu zinc.
Probele de sol au fost prelevate din centrul oraşelor, respectiv din zona Parcului Municipal - în Câmpia Turzii şi în zona Farmaciei Minerva, lângă Parcul Central -, în oraşul Dej. Probele de apă au fost recoltate, cu martori, din sistemul central de alimentare cu apă potabilă, tot din zonele precizate. Pe scurt, rezultatele din Câmpia Turzii sunt următoarele: 18 μg de compuşi toxici cu plumb la fiecare litru de apă potabilă, când normele admise prevăd cel mult 10 μg Pb/litru!
Solul prezintă 108 mg de Pb la fiecare kilogram de pământ, în loc de cel mult 20mg/kg, cât ar fi acceptat. Şi zincul din sol este în exces, 232 mg în fiecare kg de pământ, în loc de 100 mg/kg cât ar fi suportabil. În Dej, poluarea s-a dovedit a fi mai mică, înregistrându-se numai 17,5 μg de plumb la fiecare litru de apă (în loc de 10) şi 31 mg de produşi toxici cu plumb la fiecare kg de sol (în loc de 20). Precizăm că analizele noastre au urmărit şi alţi parametri fizico-chimici, dar din lipsă de spaţiu îi prezentăm numai pe aceia la care s-au înregistrat valori peste cele ad