OLT. Agenţii economici din judeţul Olt au depus luna trecută la fisc 58 de solicitări de rambursare a taxei pe valoarea adăugată, în valoare de 16.884.100 de lei (168,8 miliarde de lei vechi). La sfârşitul lunii septembrie, Direcţia Generală a Finanţelor Publice avea în sold 49 de deconturi care însumau 15.397.030 lei.
Eugenia Barbu, purtătoarea de cuvânt a DGFP, a declarat că, din cele 107 deconturi negative de TVA cu opţiune de rambursare în septembrie, însumând 32.281.130 de lei, fiscul a soluţionat prin control 43 de cereri de rambursare a TVA, în sumă de 15.291.040 de lei. „Organele de inspecţie fiscală au acordat drept de rambursare pentru suma de 15.107.310 lei din totalul solicitat prin cele 43 de cereri, neacordându-se drept de rambursare pentru suma de 183.730 de lei“, a precizat reprezentanta DGFP.
Deduceri eronate de TVA
Taxa pe valoarea adăugată continuă să fie în judeţ cel mai vulnerabil dintre veniturile statului. „Ingineriile“ continuă să fie practicate cu predilecţie în acest domeniu, iar fiscul le taxează drept „deducere eronată de TVA“. Eugenia Barbu a prezentat două asemenea „deduceri eronate“. O firmă din Balş a cerut să i se ramburseze TVA în valoare de 1.597 de lei de pe o factură la care trebuia să aplice, de fapt, măsurile de simplificare. Aceste măsuri constau în taxarea inversă. Fiscul s-a limitat doar la respingerea solicitării societăţii.
Alt caz este al unei societăţi din domeniul fabricării produselor de morărit. Societatea a solicitat deducerea TVA de pe o factură emisă de un agent economic neplătitor de TVA… De această dată, firmei din morărit i-au fost stabilite diferenţe de 64.899 de lei pentru suma solicitată, plus majorări de întârziere de 1.685 de lei, potrivit reprezentantei fiscului.
Cel mai „urât“ caz de „deducere eronată“ vine de la o fabrică de textile. „Pentru o factură reprezentând