Fermierii romăni se reorientează incet, dar sigur spre producţia de alimente ecologice. Dacă in urmă cu căţiva ani pe piaţă se găsea un singur produs ecologic, in prezent numărul lor s-a diversificat mult. Nici cei implicaţi in această afacere nu ştiu exact căte sunt. Mai scumpe decăt produsele tradiţionale, alimentele ecologice iau drumul exportului, iar romănii nu prea le simt gustul. In 2007, vănzările interne ar putea ajunge la 10 milioane de euro, in timp ce din exporturi se vor căştiga 80 de milioane de euro.
Lapte de soia, tofu şi pate, sortimente variate de păine, paste, napolitane, fulgi de cereale, ceaiuri, suc de mere, conserve din fructe, brănzeturi, caşcavaluri, unt, uleiuri, vin. Gama de alimente ecologice produse in Romănia se diversifică de la un an la altul, iar majoritatea acestora ia drumul pieţelor externe.
Agricultura fără chimicale creşte incet, dar sigur: de la un an la altul, apar noi producători, procesatori şi importatori, suprafeţele cultivate şi efectivele de animale se "rotunjesc", iar oferta de produse comercializate se diversifică. Astfel, anul acesta, comparativ cu precedentul, va aduce o majorare cu circa 11% a terenurilor cu roade bio şi a numărului de animăluţe şi păsări de acelaşi tip, potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii. Adică vom ajunge la circa 166.500 hectare de culturi ecologice: păşuni, plante furajere, grău, orz, ovăz, porumb, soia, floarea-soarelui, rapiţă, plante medicinale din flora spontană, fructe de pădure, vie, căpşuni, livezi de meri, vişini, nuci, tomate, vinete, ardei, castraveţi, salată, spanac, varză, conopidă, ceapă, cartofi, ridichi şi zarzavaturi. Plus 10.500 de vaci, 96.200 de oi şi capre şi 6.300 de galinacee.
"La 1 iunie 2007 - data-limită a inregistrării operatorilor in scriptele ministerului - figurau 3.836 producători, comparativ cu 3