Deşi a promis să mai aştepte câteva zile, premierul Erdogan şi-a avertizat aliaţii că turcii şi-au pierdut răbdarea La presiunile SUA şi UE, care privesc cu îngrijorare o eventuală
Deşi a promis să mai aştepte câteva zile, premierul Erdogan şi-a avertizat aliaţii că turcii şi-au pierdut răbdarea
La presiunile SUA şi UE, care privesc cu îngrijorare o eventuală intervenţie militară a Turciei în nordul Irakului, autorităţile de la Ankara promit o soluţionare diplomatică a crizei cu rebelii kurzi. Ministrul turc de externe a încercat detensionarea situaţiei la Bagdad, iar premierul Erdogan a evocat, la Londra, posibilitatea unei operaţiuni turco-americane împotriva separatiştilor.
Ali Babacan, ministrul turc de externe, a insistat, ieri, la Bagdad, asupra rolului diplomaţiei pentru a rezolva problema rebelilor kurzi refugiaţi în nordul Irakului. Şeful diplomaţiei de la Ankara a respins însă oferta de armistiţiu făcută de PKK, subliniind că Turcia nu va negocia cu o "organizaţie teroristă".
Rebelii kurzi s-au declarat luni dispuşi la o încetare a focului dacă Turcia renunţă la incursiunea în nordul Irakului şi dacă Ankara respectă drepturile politice şi culturale ale minorităţii kurde. Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană consideră PKK o organizaţie teroristă, dar militanţii săi sunt toleraţi de autorităţile locale irakiene din Kurdistan.
În contextul în care Turcia a ameninţat că va organiza incursiuni militare în Kurdistanul irakian, Hoshyar Zebari, şeful diplomaţiei de la Bagdad, a dat asigurări că Irakul va combate "ameninţarea" reprezentată de bazele rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care se luptă cu puterea centrală din Ankara din 1984.
Aceste tentative de a ajunge la un compromis intervin după o ambuscadă organizată de PKK duminică, în care şi-au pierdut viaţa 12 soldaţi turci, iar opt au fost lu