Larry Page si Sergey Brin, fondatorii Google, si-a inceput afacerea reconditionand cateva computere gasite prin campusul universitatii.
Chiar si atunci cand au primit o investitie de 100.000 USD de la Andy Bechtolsheim, cofondatorul Sun Microsystems, s-au zgarcit sa creeze servere din cele mai ieftine componente, scrie revista go4it! care va aparea marti si va fi difuzata numai cu Ziarul Financiar.
La acea vreme companiile care intrau in web business investeau in servere puternice, noi. Google reuseste insa sa faca economii importante la capitolul hardware, pentru ca foloseste o tehnologie denumita parallel computing: toate sistemele lor sunt cuplate impreuna, iar cand un utilizator "da search", cerinta e analizata de mai multe computere simultan. Daca "crapa" unul, raman celelalte. La fel au facut si cu baza de date a site-urilor de Internet indexate.
Americanii si-au creat propriul sistem de fisiere, Google File System care prevede stocarea unui fisier pe trei computere diferite. Daca se incearca accesarea fisierului, cel putin unul va raspunde prompt solicitarii. Componente mai ieftine folosite la inceputuri au evoluat si ele odata cu tehnologia, dar gigantul continua sa-si asambleze propriile computere. In lucrarea "Web search for a planet: the Google cluster architecture", publicata de specialisti ai Google, este explicata pe indelete politica de costuri/performanta a companiei.
Ei au comparat un server cu opt procesoare cu 176 de servere cu cate doua procesoare fiecare. Cele din urma, solutia aleasa de Google, costa doar de trei ori mai mult, dar ofera de 22 mai multa putere de procesare. "Masinile se defecteaza fie daca sunt high-end, fie daca sunt mai slabe", spun oficialii Google. Nu stie nimeni cate astfel de servere a ajuns sa cuprinda infrastructura Google, care tine acest lucru in secret. Ultima cifra,