Nu ne mai mulţumesc blocurile comuniste şi, chiar dacă rămânem în ele, căutăm să ne mutăm în apartamente mai mari. Pentru bănci, cumpărătorii de locuinţe din regiune sunt găina cu ouă de aur. Trăim în „ţări de proprietari“, dar suntem interesaţi de achiziţii imobiliare mai mult decât cetăţenii statelor în care locuinţele deţinute în proprietate au o pondere mai redusă. Paradoxul, relevat de un studiu al grupului UniCredit în Europa de Sud
Nu ne mai mulţumesc blocurile comuniste şi, chiar dacă rămânem în ele, căutăm să ne mutăm în apartamente mai mari. Pentru bănci, cumpărătorii de locuinţe din regiune sunt găina cu ouă de aur.
Trăim în „ţări de proprietari“, dar suntem interesaţi de achiziţii imobiliare mai mult decât cetăţenii statelor în care locuinţele deţinute în proprietate au o pondere mai redusă.
Paradoxul, relevat de un studiu al grupului UniCredit în Europa de Sud-Est, este explicat de calitatea slabă a locuinţelor vechi din regiune şi de creşterea veniturilor populaţiei. Cu aproape 95% din locuinţe aflate în proprietatea celor care le ocupă, faţă de numai 46% în Cehia sau 58% în Austria, România are cei mai mulţi locuitori interesaţi de cumpărarea unei case: 11% din locuitori vor să facă achiziţia în următorii trei ani, iar alţi 9%, în următorii zece ani.
Mulţi proprietari, standarde joase
„Privatizarea“ apartamentelor comuniste în perioada tranziţiei, la preţuri subvenţionate, i-a ajutat şi pe bulgari să deţină în proprietate peste 90% din locuinţe, procente ridicate înregistrându-se şi în Croaţia sau Serbia. Standardele de locuit sunt însă cu totul altele decât în Vest. Locuinţele din sud-estul Europei nu depăşesc media de 2,7 camere şi 60 de metri pătraţi locuibili, în timp ce în vechile state UE, au în medie patru camere, iar î