Investitorii austrieci incep sa se confrunte cu provocari din ce in ce mai mari pe piata locala legate de costurile cu forta de munca, starea precara a infrastructurii, dar si de regimul de taxare a veniturilor.
In consecinta, investitiile care necesita un nivel foarte mare de salariati se vor muta pe pietele vecine, in Bulgaria sau Moldova, in timp ce in Romania se va pune accent mai mult pe servicii, imobiliare sau agricultura. Pana in prezent, austriecii au facut o infuzie de capital de 12,2 miliarde de euro in economia romaneasca, acaparand industrii-cheie, precum petrolul, bancile sau lemnul.
"In ultima vreme am asistat la o crestere puternica a pretului activelor imobiliare, dar si a costurilor salariale, dar care, in comparatie cu alte cazuri, sunt sustinute de cresterea puternica a PIB-ului. Birocratia si lipsa fortei de munca bine calificata se numara printre principalele provocari pentru investitori", a spus Martin Eichtinger, ambasadorul Austriei in Romania, in cadrul conferintei Country Business Brunch Austria, organizata de ZF in colaborare cu casa de avocatura Schoenherr si Asociatii si compania de servicii si consultanta in IT S&T Romania.
Ambasadorul spune ca segmentul de dezvoltare care va inregistra o crestere accentuata in urmatorii ani va fi infrastructura.
"Nu am vazut niciodata piata din Romania ca fiind una low-cost, ci mai degraba ca a oportunitate formata din 22 de milioane de locuitori. Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana aceasta oportunitate devine si mai interesanta mai ales datorita fluxurilor de 31 de miliarde de euro care urmeaza sa intre in tara", spune Eichtinger.
Suma investita de austrieci in Romania este comparabila cu investitiile austriece din alte tari din regiune, ca Slovacia sau Cehia.
"Chiar daca investitiile sunt similare cu cele din Cehia si Slovacia, remarcabil e