Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a criticat atat birocratia din sistemul de sanatate din Romania, cat si neutralitatea de care au dat dovada prefectii in desfasurarea programului de evaluare a sanatatii.
Totodata, Nicolaescu a atentionat, miercuri, 19 judete, printre care Cluj, Arges, Bihor, Constanta, Bistrita, Iasi, Vrancea, Timisoara, Covasna, Neamt, Sibiu, Salaj si municipiul Bucuresti ca au trimis date incomplete si nu s-au asigurat de acuratetea datelor.
Potrivit datelor inregistrate in lunile iulie, august si septembrie, 2,5 milioane de romani s-au prezentat la medic pentru evaluarea starii de sanatate, in cadrul programului initiat de minister.
Din cele aproape 5,9 milioane de taloane trimise la domiciliul cetatenilor de a se prezenta la medic, 14% au fost trimise inapoi fiindca persoanele respective fie si-au mutat domiciliul, fie au decedat.
Nicolaescu a anuntat ca 26% din romanii care au primit taloane s-au prezentat la doctor in luna iulie, iar in lunile august si septembrie procentul persoanelor evaluate a crescut cu 60%.
Potrivit ministrului, unui numar de 1,5 milioane de romani le-au fost recomandate analize de laborator, iar 30% din cele aproape 6 milioane au facut analizele complete.
In urma analizelor facute in cele trei luni s-a constat ca "23,4% din romanii evaluati prezinta riscuri pentru diabet de gradul II, iar intre 2-12% prezinta diferite grade de risc pentru tipurile de cancer", a spus ministrul Sanatatii.
Cu ocazia anuntarii raportului programului e evaluare a sanatatii, Nicolaescu a felicitat medicii de familie pentru modul in care s-a implicat in program. Totodata, a explicat ca atunci cand exista interes si colaborare, rezultatele sunt bune, asa cum a fost cazul unor judete ca Braila, Botosani, Dolj si Harghita.
Nicolaescu a mai spus ca