Scrisorile pe care un medic din Constanta le-a trimis autoritatilor comuniste in anii ’60-’70 arata ca tarele care afecteaza medicina din Romania se perpetueaza foarte bine de peste patru decenii.
Doctori prost platiti, multi dintre ei spagari, doctori incompetenti, carora le sunt acoperite greselile, spitale insalubre, din care iesi mai bolnav decat ai intrat, dispensare de tara improvizate in cladiri ce ar trebui daramate, aceasta era situatia in 1968, relatata de Caius Mihaila, si cam tot asa este si in 2007.
Dupa ce a terminat facultatea de Medicina din Timisoara, in 1957, Caius Mihaila a cerut sa fie repartizat in celalalt colt de tara, in cea mai saraca circumscriptie din Dobrogea. Un an mai tarziu, s-a mutat in Delta Dunarii, din dorinta de a-i ajuta pe taranii de care fugeau alti doctori, dupa cum ne-a povestit sora sa. Asa a aflat de ce nici un cadru medical nu voia sa ramana la tara. Iar mai tarziu, cand a intrat in administratia sanitara ca medic inspector, a aflat ca problemele sunt chiar mai profunde si mai grave.
Decis sa schimbe lucrurile, a inceput sa scrie scrisori catre autoritatile comuniste, de la prim-secretarul Constantei pana la Nicolae Ceausescu, in care prezenta deficientele pe care el le constatase pe teren si propunea solutii.
Primul memoriu dateaza din 1968 si este adresat "stimatului tovaras Nicolae Ceausescu", desi autorul se arata constient ca hartia nu va ajunge niciodata la seful statului. "Subsemnatul Caius Mihaila, medic inspector la Directia Sanitara a judetului Constanta, ma adresez dumneavoastra in intregime constient de solemnitatea gestului meu, cat si de dramul de nebunie pe care-l cuprinde presupunerea ca as fi auzit de seful suprem al statului."
Totusi, medicul vorbeste pentru prima oara de "gravele deficiente ale asistentei medicale din mediul rural, pe care le-am rezumat astfel: insufi