Au fost manageri sau antreprenori. Sau si manageri, si antreprenori. Au muncit de la 8 dimineata la 8 seara ani de zile la rand. In jurul varstei de 40 de ani, unii mai devreme, altii mai tarziu decid sa se retraga din munca de zi cu zi, investind banii adunati in afaceri pe care le coordoneaza oameni angajati special sau pe bursa, urmarind evolutia averii din vacante prelungite sau in pauzele de la temele copiiilor. Desi sunt rar intalnite, cazurile de antreprenori sau manageri care iau decizia de a se retrage inainte de 50 de ani contureaza primul grup de milionari pasivi din Romania.
Faptul ca o serie de oameni de afaceri au decis sa se retraga din munca de zi cu zi poate fi vazut insa si ca o maturizare a societatii in ansamblul ei, este de parere Mihai Stanescu, business & life coach. "Este ca si la haine: in urma cu 12 ani, pe strada oamenii erau imbracati la fel, iar acum e diversitate, abia daca mai vezi doi la fel. Cred ca asta se intampla si la nivel vocational", spune Mihai Stanescu, care este de parere ca retragerea la o varsta la care in mod normal "motoarele duduie la altii" este si o chestiune de tip de personalitate.
Mihai Stanescu sustine ca, de cand e in businessul acesta (coaching - consultanta personalizata de business), a remarcat doua tipuri de manageri in Europa de Vest. Prima este cea a asa-numitilor "late starters" ("care incep mai tarziu"), care intre 35 si 50 de ani dau ce este mai bun din ei si sunt in perioada lor de maxima ascensiune profesionala, iar o parte dintre ei nu se opresc nici dupa 70 de ani: "Se pare ca exista un grad optim de activare personala, la unele tipuri de personalitati, care se atinge dupa varsta de 40 de ani si se mentine la cote inalte pana aproape de sfarsitul vietii".
La persoanele din a doua categorie identificata de Mihai Stanescu, "gradul optim de activare" este la maxim