Analizele efectuate în câteva oraşe din estul ţării arată că noxele din aer, apă şi sol nu lipsesc nici din această zonă Probele de aer, apă şi sol din Galaţi, Focşani, Adjud,
Analizele efectuate în câteva oraşe din estul ţării arată că noxele din aer, apă şi sol nu lipsesc nici din această zonă
Probele de aer, apă şi sol din Galaţi, Focşani, Adjud, Bacău şi Piatra Neamţ dovedesc că apele din Moldova sunt prea puţin filtrate, solul nu e prea curat, iar aerul e respirabil doar cu îngăduinţă. Totuşi, cifrele poluării depăşesc doar pe alocuri valorile-limită admise şi, prin comparaţie, sunt mult mai mici decât cele măsurate în judeţul Cluj.
Continuăm campania de dezvăluiri privind gradul real de poluare înregistrat în oraşele României.
Probele prelevate de laboratorul mobil şi analizate în laboratoarele de mediu ale RQC de la Petromidia au arătat că moldovenii respiră un aer relativ curat, au apele cam murdare şi solul poluat parţial, mai ales cu metale grele.
În Galaţi, poluare la limită
Aerul din oraşul de pe Dunăre nu prezintă dioxid de sulf, hidrogen sulfurat, nitriţi sau pulberi în suspensie, în schimb are cam mult monoxid de carbon, aruncat în atmosferă de autovehiculele care circulă neîncetat. Astfel, cu o valoare de 5,9 mg de CO la fiecare metru cub de aer, Galaţiul se situează - deocamdată - pe primul loc al oraşelor poluate din România.
Valoarea maximă admisă este 10 mg/m3, deci aparent nu sunt probleme. Dar această cifră indică doar cât de mult CO poate suporta organismul uman în mod accidental. Când vorbim de media anuală şi analizăm valorile din perspectiva sumbră ca această valoare ridicată să se menţină constant, de-a lungul mai multor luni, atunci pragul inferior de evaluare este de 5 mg/m3.
Prin urmare, 5,9 este cam mult. Solul are 18 mg de plumb pe kg (când maximul admis este 20) şi 89 mg/kg de zin