Resturile de uleiuri alimentare aruncate de restaurante sunt tocmai bune pentru motoarele diesel În Franţa şi în Germania, conducătorii auto au găsit o alternativă mai ieftină şi mai
Resturile de uleiuri alimentare aruncate de restaurante sunt tocmai bune pentru motoarele diesel
În Franţa şi în Germania, conducătorii auto au găsit o alternativă mai ieftină şi mai prietenoasă faţă de mediu, comparativ cu motorina, şi anume utilizarea uleiului vegetal drept combustibil.
Cu ajutorul unor intervenţii tehnice s-a dovedit că motoarele diesel pot merge 100% cu ulei, cu condiţia ca acesta să fie filtrat. Uneori, ca să iasă şi mai ieftin, şoferii îşi procură "carburantul" din bucătăriile restaurantelor, după ce acesta a fost folosit la gătit.
Tot mai mulţi conducători auto fac turul restaurantelor din capitalele europene, la final de program, cu canistrele pregătite în portbagaj. Ei sunt cei care au descoperit că motoarele diesel, dacă sunt dotate cu un anumit sistem de filtrare şi conversie, pot merge şi cu ulei vegetal uzat şi-şi procură acest "combustibil" din bucătăriile restaurantelor şi cantinelor.
Uleiul folosit la gătit este filtrat şi apoi vărsat în rezervor. Practica nu este tocmai legală, pentru că se pune problema neplăţii de taxe pentru acest carburant, iar poliţia e din ce în ce mai atentă în a-i depista pe "artizani". Unii dintre ei au găsit şi dispozitive cu ajutorul cărora să-i păcălească pe poliţişti.
Ei decuplează alimentarea cu ulei în momentul verificării şi se branşează la alimentarea obişnuită cu motorină, atunci când uleiul a fost luat gratuit, de pe la snakbaruri. Doar mirosul degajat de maşină îi poate da de gol, căci deseori izul de ulei încins face să pară că, în maşină, fie s-au prăjit cartofi, fie s-a fript ceva carne.
Uleiul, mai ieftin decât motorina
Dacă uleiul vegetal este cumpărat de la