Partidele politice nu si-au asumat o pozitie clara in legatura cu tipul de vot uninominal pe care-l doresc. In contextul in care Guvernul si-a asumat raspunderea pe proiectul Pro Democratia, partidele nu mai sunt presate de eventualitatea unei motiuni pentru a expune puncte de vedere transante.
Este posibil ca unele formatiuni politice sa speculeze electoral introducerea acestui tip de scrutin, in timp ce altele, in speta PRM, care se opun uninominalului, nu au forta necesara pentru a incerca sa rastoarne Guvernul.
PD si PLD sustin de miercuri varianta presedintelui pentru uninominal cu scrutin majoritar cu doua tururi, desi in prealabil. au sustinut varianta Pro Democratia. Diferentele de viziune intre democrati si presedinte in legatura cu aceasta chestiune erau mai vechi, facandu-se vizibile inca din timpul consultarilor de la Cotroceni pe acest subiect.
Pedistii au sustinut ca o eventuala sustinere a unei motiuni de cenzura impotriva votului uninominal nu a fost inca decisa de conducerea partidului, dar au lasat de inteles ca este destul de improbabila.
Liderul senatorilor PD, Petru Iotcu, a tinut sa puncteze ca democratii au sustinut votul uninominal "inca de la inceput" si au acceptat varianta Pro Democratia "ca un prim pas". Cat priveste sustinerea unei eventuale motiuni de cenzura, Iotcu s-a ferit sa dea un raspuns clar in vreun sens sau altul. Nici liderul PD, Emil Boc nu a putut sa dea un raspuns transant pe aceasta chestiune.
PLD nu va semna o motiune de cenzura alaturi de PRM, pe tema angajarii raspunderii Guvernului pentru votul uninominal, a declarat miercuri Valeriu Stoica. Totusi, formatiunea va continua sa discute cu PD cu privire la propria motiune pe teme de coruptie, ce a fost finalizata si inaintata spre consultare si PD.
Potrivit purtatorului de cuvant al PC, Bogdan Ciuvica,