Preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering, a sosit la Bucureşti într-un moment tensionat, România fiind la un pas de clauza de salvgardare pe agricultură. Posibila activare a acesteia este unul din subiectele arzătoare ale ultimelor zile. Capital: Comisia Europeană (CE) ne-a acordat un interval foarte scurt, de numai o lună, pentru a rezolva problemele din agricultură, astfel încât fermierii să poată beneficia de plăţile directe la hectar, acordate de UE. C�
Preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering, a sosit la Bucureşti într-un moment tensionat, România fiind la un pas de clauza de salvgardare pe agricultură. Posibila activare a acesteia este unul din subiectele arzătoare ale ultimelor zile.
Capital: Comisia Europeană (CE) ne-a acordat un interval foarte scurt, de numai o lună, pentru a rezolva problemele din agricultură, astfel încât fermierii să poată beneficia de plăţile directe la hectar, acordate de UE. Cât de aproape suntem de clauza de salvgardare?
Hans-Gert Pottering: Guvernul trebuie să se asigure că este respectată legislaţia europeană, iar dacă reprezentanţii Comisiei au acordat patru săptămâni, consider că au avut un motiv întemeiat. Sfatul meu este să faceţi tot posibilul pentru a respecta cerinţele Bruxelles-ului.
Capital: Anul viitor vor începe discuţiile privind Politica Agricolă Comună (PAC) şi modul în care vor fi redistribuite fondurile aferente. Vechile state membre doresc reducerea subvenţiilor acordate fermierilor, situaţie defavorabilă ţării noastre. Ce şi cum ar trebui să negocieze România în cadrul acestor discuţii, pentru a-şi urmări interesul naţional?
Hans-Gert Pottering: Avem un calendar stabilit pentru bugetul alocat Politicii Agricole Comune, din 2007 în 2013, în care este cuprin