Foto: AP
Cu totii avem perioade cand ne cade parul, insa nu facem altceva decat sa dam repede vina pe stres si sa intrebam in stanga si-n dreapta de remedii naturiste. Dam banii pe fel de fel de sampoane, suntem in stare sa ne spalam pe cap cu oua, lamaii si cate si mai cate alimente numai sa nu ramanem chei. Abia cand situatia incepe sa devina disperata cerem ajutorul specialistilor. La ce sa va asteptati cand mergeti la medic, aflati din articolul urmator.
Cel mai adesea, caderea parului are o cauza ereditara. Alopecia androgenetica este principala vinovata in peste 95% din cazurile de pierdere permanenta a parului. Afecteaza milioane de oameni si nu este caracteristica doar barbatilor, ci si femeilor si copiilor.
O alta cauza sunt bolile grave. Lupusul si diabetul sunt numai doua dintre exemple. In aceste cazuri, caderea parului poate fi considerata unul dintre semnele care prevestesc aceste boli. Daca incepe sa va cada parul aparent fata niciun motiv, este intotdeauna recomandat sa nu neglijati aceasta situatie si sa cereti ajutorul medicilor.
Si dieta saraca poate pune probleme. Atunci cand tineti cure de slabire drastice, corpul consuma rezervele de nutrienti, iar cand le termina ia altele de unde gaseste si lasa alte parti ale corpului fara nutrientii de care au nevoie. De exemplu, copiii care sufera de foame sunt, de obicei, cheli. Organismul lor foloseste nutrientii pentru functiile vitale.
O a patra cauza - disfunctiile hormonale. Multi dintre hormonii importanti sunt secretati de glanda troida. Persoanele care sufera de hipertiroidie sau hipotiroidie pot avea probleme cu caderea parului. Totul se rezolva insa cu medicamente. Un dezechilibru hormonal se poate produce si in urma unei sarcini. Multor femei le cade parul inainte sau dupa ce nasc.
Unele medicamente repara o problema si provoaca alta. D