» Bucuresteanul Ilie Ionita a reusit un adevarat slalom legislativ datorita unei portite legale mai putin cunoscute: a gajat, a inchiriat, a vandut, a schimbat acelasi apartament si, dupa toate acestea, este inca proprietar in acte.
» Bun cunoscator al legii, Ionita pregateste evacuarea unui tanar care, de buna-credinta, a cumparat apartamentul buclucas (pus gaj pentru un imprumut) la o licitatie.
» Judecatoria din Buftea da decizii contradictorii si se dovedeste depasita de acest dosar constituit din tranzactii la limita legii, parafate prin acte secrete ce tin de institutia judiciara a simulatiei, des folosita, dar rareori prezenta ca litigiu in instante.
De doi ani, judecatoria Buftea nu reuseste sa descurce itele unui dosar pentru o aparent banala evacuare silita. Judecatorii se confrunta cu institutia simulatiei, folosita adesea, dar care ajunge foarte rar la mana instantelor de judecata. Simplificand cauza, bucuresteanul Ilie Ionita s-a folosit de un apartament de mai multe ori pentru a produce bani prin acte intocmite pe baza institutiei judiciare a simulatiei. Mai exact, actele secrete intocmite in baza institutiei simulatiei anuleaza orice document semnat anterior, la vedere. Institutia simulatiei poate fi folosita pentru a ascunde participatia in actionariatul unei firme, pentru camuflarea unor vanzari, cumparari, imprumuturi sub aparenta altor operatiuni. In cazul nostru, Ionita a vandut prin aceasta metoda, la vedere, un apartament, l-a pus gaj ca sa obtina un imprumut, l-a schimbat cu o garsoniera, l-a inchiriat. Cu toate acestea, prin actele secrete, sub semnatura privata, incheiate in spatele fiecareia dintre aceste operatiuni, Ionita a ramas adevaratul proprietar al apartamentului. Scandalul s-a declansat si a ajuns sa fie arbitrat de justitie atunci cand Ionita, proprietar al apartamentului potrivit actelor sec