La exact un an de la preluarea efectiva a BCR, austriecii de la Erste au operat schimbarea presedintelui executiv al BCR, miscare anticipata de piata bancara, dar nu acum. Din vechea garda a BCR in acest moment in functie se mai afla doar Jean Andronie, v
Dupa sapte ani de cand a preluat conducerea BCR, Nicolae Danila, 56 de ani, pune punct unei perioade in care a fost cel mai puternic bancher comercial de pe piata si in care a reusit sa tina fraiele unei institutii la care tot mediul politic si oamenii de afaceri apelau pentru finantari.
Danila a intrat in sistemul bancar in 1976, cand a fost angajat la Bucuresti in sucursala bancii americane Manufacturers Hanover Trust, prima entitate bancara americana deschisa in blocul comunist.
El a lucrat incontinuu cu americanii, ajungand numarul doi in ierarhie, dar de data aceasta la Chase Manhattan, entitatea care a rezultat in urma mai multor fuziuni realizate de Manufacturers, Chemical Bank si Chase.
La mijlocul anilor '90, Chase a decis sa vanda operatiunile sucursalei din Romania catre grecii de la NBG. In acel moment, Danila a fost luat la Banca Nationala de guvernatorul Mugur Isarescu, in postul de consilier special al acestuia.
In 1999, cand sistemul bancar romanesc era pe muchie de cutit, Danila a fost solutia gasita de Isarescu pentru administrarea speciala a Bancorex, institutia de credit care intrase in faliment. Danila a condus operatiunile care au dus la salvarea unei parti din Bancorex prin fuziunea cu BCR, reusind sa duca la capat toate platile compensatorii care au fost acoperite prin injectia de la bugetul de stat a peste un miliard de dolari.
Danila a fost numit apoi prim-vicepresedinte al BCR in timpul administratiei Constantinescu, pentru ca apoi, peste cateva luni, sa preia functia de presedinte, inlocuindu-l pe cel mai respectat bancher roman, Ion Ghica,