Productia mondiala de energie nucleara s-ar putea dubla pana in 2030, pe fondul cererii foarte mari din partea economiilor emergente si a temerilor legate de siguranta rezervelor energetice si de schimbarile climatice, a anuntat, miercuri, Organizatia Natiunilor Unite (ONU), informeaza Reuters.
O mare parte a expansiunii productiei de energie nucleara va fi inregistrata in estul si sud-estul Asiei, a declarat analistul IAEA, Alan McDonald intr-un interviu.
"In China si India economia este in expansiune, populatia in crestere si cererea de energie din ce in ce mai mare", a explicat acesta, adaugand ca "aceste tari trebuie sa dezvolte toate sursele de energie posibile".
In prezent, energia nucleara reprezinta numai 2% din productia Chinei si 3% din cea a Indiei.
Dintre cele 31 de centrale nucleare care se afla in constructie, 16 sunt in tarile in curs de dezvoltare, in special in China si in India. Pentru celelalte state, energia nucleara este mai mult o modalitate de siguranta in asigurarea resurselor energetice.
"In Japonia si Corea de Sud problema nu este atat cresterea populatiei, cat lipsa resurselor proprii de petrol si gaze, deci, pentru aceste state, energia nucleara este atractiva din motive de siguranta si, in cazul Japoniei, pentru reducerea emisiilor de gaze de sera", a mai spus McDonald.
Statele Unite, in care functioneaza 103 reactoare ce furnizeaza o cincime din energia electrica a tarii ar putea sa isi majoreze capacitatea de productie intre 15 si 50%, a mai adaugat McDonald.
Insa, desi capacitatea nucleara se va extinde, contributia la energia mondiala va scadea, in contextul dezvoltarii mai rapide a altor surse de electricitate.
Productia mondiala de energie nucleara s-ar putea dubla pana in 2030, pe fondul cererii foarte mari din partea economiilor e