Presedintele Traian Basescu a inaugurat ieri la Bucuresti Black Sea Trust (Fondul Marii Negre), o initiativa a organizatiei americane German Marshall Fund, sprijinita de guvernele SUA, Romaniei si Letoniei.
Potrivit lui Basescu, Romaniei ii revine rolul, ca membru UE si NATO, de a fi "catalizatorul aspiratiilor europene si euro-atlantice ale statelor din regiunea Marii Negre". Black Sea Trust se va desfasura pe o durata de zece ani cu resurse de peste 30 de milioane de dolari si va acorda finantari organizatiilor nonguvernamentale, institutiilor guvernamentale si politice din regiunea Marii Negre. Obiectivele Black Sea Trust sunt refacerea increderii in institutiile publice, participarea cetatenilor in procesele democratice, intarirea institutiilor de stat si promovarea parteneriatelor regionale si transfrontaliere in sectoarele publice, private si nonprofit. Tarile in care opereaza fondul sunt Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Moldova, Romania, Turcia, Ucraina si Rusia. "Fondul Marii Negre este important nu numai pentru Romania, ci pentru NATO si Uniunea Europeana, pentru ca frontierele celor doua organizatii au ajuns la Marea Neagra", a spus Basescu.
In acelasi context, Edgar Rinkevics, secretar de stat in Ministerul Apararii din Letonia, a explicat ca tara sa doreste sa-si impartaseasca expertiza obtinuta in cooperarea regionala la Marea Baltica, subliniind ca ambele regiuni au un vecin comun – Rusia. "Observam ca Rusia are acelasi set de politici atat la Marea Neagra, cat si la Marea Baltica: ostilitatea la extinderea NATO si UE", a spus Rinkevics.
Analistul american Vladimir Socor a subliniat faptul ca "Rusia este un stat paria la Marea Neagra", ridicand intrebarea cum mai poate fi vorba de un parteneriat strategic UE-Rusia. Istvan Gyarmati, director al Centrului International pentru Tranzitii Democratice, a spus chiar ca "sun