TRATAT Şefii de state şi de guverne din statele membre UE au stabilit, săptămâna trecută, la Lisabona, forma finală a tratatului de reformă a Uniunii. Acesta va înlocui vechiul tratat constituţional, care a fost respins de Franţa şi Olanda acum doi ani. Documentul va fi semnat oficial pe 13 decembrie, urmând să fie ratificat de către toate statele membre, astfel încât să intre în vigoare în 2009. Conform noului tratat, Uniunea Europeană devine persoană juridică, având c
TRATAT Şefii de state şi de guverne din statele membre UE au stabilit, săptămâna trecută, la Lisabona, forma finală a tratatului de reformă a Uniunii. Acesta va înlocui vechiul tratat constituţional, care a fost respins de Franţa şi Olanda acum doi ani. Documentul va fi semnat oficial pe 13 decembrie, urmând să fie ratificat de către toate statele membre, astfel încât să intre în vigoare în 2009. Conform noului tratat, Uniunea Europeană devine persoană juridică, având capacitatea de reprezentare pentru toate statele membre. Din 2014, Executivul de la Bruxelles va avea un număr de comisari egal cu două treimi din numărul de state, situaţie în care vor fi ţări care nu-şi vor trimite un reprezentat în Comisia Europeană. Preşedintele Consiliului European va fi ales pentru un mandat de doi ani şi jumătate.
RISCURI Investitorii îşi reduc portofoliile din România şi Bulgaria
Investitorii îşi reduc portofoliile deţinute pe pieţele financiare din România şi Bulgaria, pe fondul riscurilor macroeconomice crescute, şi se orientează către alte state, precum Ungaria, au declarat, vineri, dealeri şi analişti citaţi de Reuters. „Reducerea portofoliilor deţinute de investitori în Bulgaria şi România şi orientarea plasamentelor în Ungaria reprezintă, de un timp, o evoluţie standard“, a declarat analistul Simon Quijano-Evans de la UniCredit.