Lucrările la viitoarea zonă comercială a Iaşiului au fost oprite, nu de inspectorii în construcţii, ci de arheologi. Astfel, pe cele 12 hectare de teren din imediata apropiere a unor monumente istorice ale Iaşilor au intrat zece cercetători, pentru că săpăturile au scos deja la iveală patru vechi locuinţe urbane, o tăbăcărie, dar şi o conductă de canalizare. Specialiştii au atras atenţia asupra necesităţii salvării artefactelor şi altor obiecte din situl istoric încă de acum doi ani, când Iulius Group SRL a fost preferat de Primăria Iaşi pentru a investi pe spaţiul din apropierea ruinelor Curţii Domneşti şi a Palatului Culturii, clădire reprezentativă pentru Iaşi şi pentru România.
Până în prezent, firma are doar avizele de demolare, nu şi de săpare. Atribuit fără licitaţie, la preţuri aproape simbolice, proiectul Palas a fost contestat timp de doi ani, unii calificându-l ca fiind o „megaescrocherie”, o afacere imobiliară mascată, care ar afecta grav un spaţiu încărcat de istorie şi spiritualitate. La un moment dat, chiar DNA şi-a intrat în rol, audiindu-i pe toţi consilierii municipali şi pe primarul Gheorghe Nichita. Societatea civilă a strâns peste 10.000 de semnături pentru salvarea zonei, semnalând că nu doar monumentele din zonă vor fi afectate, dar şi microclimatul, întrucât construcţiile vor atrage multă poluare. Cu toate acestea, şantierul a început, dar la scurt timp au apărut şi vestigiile, mai ales că aria săpăturilor s-a lărgit, suspect, şi în perimetrul Curţii Domneşti. Conform legii, în acestă situaţie intervin arheologii.
Echipa este coordonată de prof. dr. Stela Cheptea, arheolog reputat, specializat în istorie medievală şi arhitectură urbană. Vasile Munteanu, şeful Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Iaşi, el însuşi arheolog, ne asigură: „Este o echipă numeroasă, în care fiecare luat în parte se ridică dea