Producatorul japonez de scule electrice Makita, care a deschis recent o fabrica de scule electrice in localitatea Branesti, judetul Ilfov, va exporta circa 97% din productia din Romania catre tari din Europa, cu precadere in Ucraina si Rusia, tari aflate
Makita va ajunge la investitii de 40 de milioane de euro in urmatorii doi ani pe piata romaneasca, dupa ce a investit deja 16 milioane de euro in deschiderea unei unitati de productie langa Bucuresti.
"Am luat decizia de a construi o fabrica in Romania in 2002-2003 si anul acesta in februarie am inceput productia de scule electrice la Branesti. In viitorul apropiat vrem sa ajungem la o capacitate anuala de productie de un milion de masini electrice", a declarat Masahito Goto, presedintele corporatiei Makita.
In urma investitiilor Makita in fabrica de la Branesti, capacitatea de productie va atinge pana in 2009 un nivel de un milion de scule electrice profesionale - adresate companiilor care utilizeaza astfel de produse si mai putin catre clientii persoane fizice -, triplu fata de nivelul de productie pe care il are in prezent.
"Am ales sa deschidem o fabrica in Romania datorita pozitiei strategice, care ne permite sa livram produse catre Rusia si Ucraina, doua piete care se dezvolta puternic in prezent, precum si catre Europa de Vest. In plus, locatia de la Branesti ne permite un acces rapid catre portul Constanta si catre Bucuresti", afirma Adel Mamut, directorul general al Makita EU, subsidiara locala a grupului Makita. In prezent, Makita exporta produse din Finlanda catre Ucraina si Rusia.
Potrivit lui Mamut, Makita EU estimeaza pentru acest an vanzari de 10 mil. euro la fabrica din Branesti. Fabrica
si-a inceput activitatea in luna februarie si produce masini de gaurit cu percutie, polizoare unghiulare si rotoare pentru scule electrice, urmand ca anul viitor gam