Foşti agenţi ai serviciilor secrete sud-coreene au pus la cale lichidarea preşedintelui Kim Dae-jung, pe când acesta era lider al opoziţiei . Serviciile de informaţii sud-coreene au Foşti agenţi ai serviciilor secrete sud-coreene au pus la cale lichidarea preşedintelui Kim Dae-jung, pe când acesta era lider al opoziţiei .
Serviciile de informaţii sud-coreene au recunoscut ieri că, în anul 1973, au fost implicate în răpirea preşedintelui Kim Dae-jung, principalul lider al opoziţiei la acea vreme. Kim, considerat periculos de către putere, a fost răpit, în 1973, în capitala Japoniei şi dus pe un vapor, unde urma să fie lichidat. Ulterior, scenariul a fost modificat, iar Kim a fost trimis în Coreea de Sud şi plasat în arest la domiciliu. Preşedintele de atunci, Park Chung-hee, dăduse undă verde pentru răpirea oponentului său.
Foştii agenţi ai serviciilor secrete sud-coreene au făcut ieri mărturisiri privitoare la cea mai celebră operaţiune de răpire din istoria ţării, relatează Reuters. Într-un raport dat publicităţii de către Serviciul naţional de informaţii (NIS) sud-coreean, se arată că precursoarea acestuia, Agenţia Centrală de Informaţii a Coreei (KCIA), a fost implicată în răpirea lui Kim Dae-jung, în 1973, la Tokyo.
El a fost săltat dintr-un hotel din capitala niponă şi dus pe un vapor, unde, potrivit celor mai multe versiuni, agenţii secreţi aveau de gând să-l ucidă şi să-l arunce în apă. Legat la ochi şi imobilizat pe un stâlp în formă de cruce, Kim a auzit discuţiile dintre răpitori despre cum aveau de gând să-l înece. "Probe demonstrează că planul a fost conceput ca un asasinat", se arată în raportul NIS.
Complot dezvăluit după decenii
Agenţii secreţi sud-coreeni au dat totuşi dovadă de amatorism, iar serviciile de informaţii americane şi autorităţile japoneze au descoperit complotul. Vaporul a fost localizat de SUA, răpito