Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania, explica intr-un interviu realizat de cititorii Wall-Street, care sunt cele mai riscante sectoare de activitate din Romania. De asemenea, managerul subliniaza perceptia sa despre risc si managementul acestuia.
Marius Dobrea: Care este principala explicatie a faptului ca numarul falimentelor a urcat anul acesta cu 50% fata de 2006?
Cristian Ionescu: Principalele motive ce stau la baza cresterii accelerate a falimentelor in primul semestru 2007 fata de sfarsitul anului trecut sunt: concurenta interna in domeniul retail-ului si a distributiei din partea marilor lanturi internationale, imbunatatirea legii insolventei care da drepturi suplimentare creditorilor si lipsa capacitatii de adaptare la normele europene in domeniul alimentar si a know-how-ului si a experientei pentru proiecte in constructii.
La fel ca si in anii anteriori se poate observa ca in sectorul comercial se inregistreaza cel mai mare numar de falimente. Practic, insumand retailul si comertul en-gros, acestea detin 39,7% din numarul total de cazuri de faliment inregistrate. Din 2005, de cand Coface Romania a initiat studiul falimentelor, se poate observa ca sectorul comercial se situeaza intotdeauna pe primul loc in ceea ce priveste rata falimentelor.
Odata cu strategia marilor lanturi de retail de extindere in orasele de talie mijlocie, numarul falimentelor micilor comercianti va creste, sectorul comercial urmand sa ocupe in continuare prima pozitie in topul falimentelor. Practic, fiecare dintre marii retaileri anunta investitii importante si deschiderea de noi magazine. Se observa si o crestere a preferintei consumatorilor catre magazinele de tip supermarket, fapt ce va accentua rata falimentelor in sectorul comercial.
Dupa mai bine de un an de zile, legea insolventei aparuta in iulie 2006 isi produce efectele in mod