Justiţia europeană a condamnat Germania pentru legea ce protejază de aproape 50 de ani grupul Volkswagen, principalul constructor de maşini din Europa, de eventuale tentative de preluare din
Justiţia europeană a condamnat Germania pentru legea ce protejază de aproape 50 de ani grupul Volkswagen, principalul constructor de maşini din Europa, de eventuale tentative de preluare din partea altor companii, a anunţat un purtător de cuvânt al Curţii Europene de Justiţie.
Se aşteaptă ca decizia UE să afecteze viitoarea conducere a grupului Volkswagen, din care rivalul Porsche deţine 31% din participaţii, anunţă Reuters. Decizia va contribui de asemenea la o mai bună administrare din partea Comisiei Europene a problemei acţiunilor tip "golden share", pachete strategice de acţiuni, deţinute de guverne din anumite companii.
Acţiunile companiilor Volkswagen şi Porsche au crescut imediat după aflarea veştilor. Executivul UE a dat în judecată statul german pentru aşa-numita "lege Volkswagen", afirmând că aceasta reprezintă o ameninţare la adresa liberei circulaţii a capitalului, unul dintre principiile de bază ale pieţei libere din Uniunea Europeană.
"Menţinând în vigoare prevederile legii Volkswagen privind limitarea drepturilor de vot în cadrul consiliului de administraţie la 20% şi stabilirea unei minorităţi de blocaj de 20%, Republica Federală Germană nu şi-a îndeplinit obligaţiile", a declarat Curtea Europeană de Justiţie (CEJ).
Decizie anticipată pe două niveluri
Implicaţiile pe care le aduce aceasta pentru viitorii proprietari ai Volkswagen, cel mai mare producător de automobile din Europa, şi noile puteri ale Comisiei asupra acţiunilor tip "golden share". Executivul UE se foloseşte de puterile CEJ pentru a preveni statele membre să se folosească de acţiunile strategice deţinute în companii în scopul de a împiedica eventuale preluări