Guvernarea şi-aşa instabilă a coaliţiei conduse de Romano Prodi a început să se clatine şi mai rău, după ce ministrul justiţiei italiene şi premierul au fost acuzaţi, de un coleg din executiv, de corupţie şi de amestec în ancheta procurorilor. Sursa: AFP Photo
Acuzaţiile au fost formulate de ministrul infrastructurii, Antonio Di Pietro, care a precizat că şeful justiţiei, Clemente Mastella, a încercat să oprească o investigaţie de fraudare a fondurilor europene, în care el şi Romano Prodi sunt suspecţi.
Disputa directă dintre Mastella şi Di Pietro, fost procuror anticorupţie şi iniţiator al vestitei operaţiuni „Mani Pulite“, a atins apogeul zilele trecute. În faţa atacurilor lansate de Di Pietro, Mastella a anunţat că ar putea să demisioneze şi a sugerat că ar putea trage după el întreaga coaliţie, în cazul în care guvernul nu îi acordă încrederea.
Dependent de cele trei mandate pe care partidul lui Mastella le deţine în senat, Prodi a acţionat ieri cu prudenţă şi a afirmat sprijinul public al executivului pentru ministrul justiţiei, potrivit „Financial Times“.
De ce sunt mutaţi procurorii
Menţinerea lui Mastella în guvern a rezolvat, măcar temporar, chestiunea stabilităţii, dar Prodi şi ministrul justiţiei trebuie să-şi rezolve, în continuare, problemele legate de ancheta procurorilor.
Potrivit „Financial Times“, investigaţia vizează folosirea fondurilor europene pentru cumpărarea voturilor din Calabria, regiunea unde Mastella a fost ales senator în 2006. Investigaţia nu este o noutate, dar situaţia a degenerat în urmă cu câteva săptămâni, când presa italiană a scris că ministrul justiţiei a încercat să oprescă ancheta, mutându- l de la post pe procurorul Luigi de Magistris, care se ocupa de caz.
În încercarea de a răspunde protestelor venite atât din partea procurorului, câ