Producătorii autohtoni sunt sceptici încă faţă de viitorul vinului ecologic pe piaţa internă În acest moment, în România, doar câteva staţiuni de vinificaţie produc acest tip de
Producătorii autohtoni sunt sceptici încă faţă de viitorul vinului ecologic pe piaţa internă
În acest moment, în România, doar câteva staţiuni de vinificaţie produc acest tip de vin, în timp ce companiile care au încercat trendul eco în 2005 au renunţat la el din cauza lipsei de receptivitate din partea cumpărătorilor.
Vinul ecologic este un vin produs cu cât mai multe tehnologii naturale, într-o vie care este întreţinută cu tratamentele specifice, într-o podgorie fără poluare şi de către o firmă în care nivelul de poluare general, incluzând transportul produsului finit, este foarte scăzut.
Nu mulţi producători de vin autohtoni întrunesc astfel de condiţii, dar mulţi dintre ei sunt acum la prima treaptă, adică experimentează podgoriile ecologice. Motivaţia principală de a produce vin ecologic este deja perceptibilă pentru mai toţi şi viticultorii mai spun că inclusiv schimbările climatice, care se vor accentua în următorii ani, impun schimbarea soiurilor din podgoriile româneşti.
Cerere mică pe piaţa internă
O altă motivaţie ţine de marketing şi constă în diferenţierea de ceilalţi producători. "Mai devreme sau mai târziu nu va mai fi un avantaj competiţional faptul că producem vinuri corecte şi le vindem la preţuri foarte mici pentru nivelul lor, va trebui să aducem noi valori brandurilor noastre. Dezavantajele care vor fi se vor reflecta în costul de producţie.
E mai ieftin să stropeşti via cu substanţe chimice pentru a ucide paraziţii, decât să gestionezi popularea viei cu inamicii naturali ai acestor paraziţi. Dau aici exemplul producătorilor chilieni care ucid păianjenii albi care mănâncă frunza de viţă-de-vie prin popularea viei cu păianjen