Au fost trei zile consecutive, in trei orase – Bucuresti, Cluj, Galati – in care am participat la trei lansari de carte. Un miniturneu de promovare, indeletnicire care incepe sa-si faca loc tot mai vizibil in viata scriitorilor si editorilor romani. Pentru ca, asa cum am mai spus, nu mai e suficient ca scriitorul sa-si scrie cartile, iar editorul sa le publice. Ele trebuie sa ajunga la cititori, sa-i bata pe umar ori sa se uite gales la ei, ca pisicile vagaboande: ia-ma si pe mine acasa.
N-am sa dau nume (nici prenume) ale actorilor principali, pentru ca nu despre asta vreau sa vorbesc. Dar am sa pomenesc locuri, obiceiuri, intimplari. Care sint aceleasi, indiferent daca vorbim despre carti/autori din domeniul F&F sau din „literatura mare“, „inalta“, adica mainstream (ce-o mai fi si asta acum, cind sefistii scriu romane „obisnuite“, iar autorii „obisnuiti“ folosesc din ce in ce mai des teme si motive F&F).
Joi, Bucuresti, Salonul de carte Polemos, Centrul Militar National. N-am stiut pina acum de acest eveniment, desi se afla la editia a III-a si exista in buricul tirgului. De-abia acum am gasit pe net titulatura intreaga: Polemos – istorie, stiinte politice, securitate si aparare. Nici promovarea lui nu e cine stie ce (am retinut, totusi, afisul, foarte inspirat), nici participarea. Lipsesc editurile importante, am descoperit doar citeva care tin, in general, de scolile militare – aflu, pe zi ce trece, ca mai toate institutiile de invatamint superior au edituri.
Ce fac cu ele, ai cui bani ii cheltuiesc, pe ce carti, ce scriitori promoveaza (sau poate „scriitori“)... asta e alta poveste. Desi nu se stie niciodata. O surpriza a fost sa descopar la standul Editurii Ararat volumul lui Stefan Agopian, Manualul intimplarilor. L-am mai vazut si la alte tirguri (saloane, ca noi, tirguri, nu prea...), dar zau ca m-a bucurat sa-l vad acolo. Nu