Criza prin care trec bancile americane este departe de a se sfarsi, pierderile aduse de investitiile in sectorul subprime crescand de la o zi la alta.
Merrill Lynch, care a facut investitii masive pe piata creditelor ipotecare riscante anul trecut, va adauga inca 2,5 mld. dolari (1,76 mld. euro) pierderilor de 5 mld. dolari (3,52 mld. euro) raportate la inceputul acestei luni, scrie Bloomberg.
Pe 5 octombrie, banca anunta primele pierderi trimestriale din ultimii sase ani, cauzate de declinul creditelor ipotecare, al creditelor de refinantare si al segmentului de leveraged buyout (credite contractate de catre companii si folosite pentru preluarea altor companii).
Mai multe institutii financiare au raportat pierderi in aceasta perioada, in fruntea acestui "clasament" aflandu-se Citigroup, care a inregistrat pierderi de 7,5 mld. dolari (5,28 mld. euro), peste estimarile anterioare de 6,5 mld. dolari. De fapt, acestea sunt cele mai semnificative pierderi raportate de o banca americana, in cel de-al treilea trimestru.
Esecul Merrill Lynch de a-si atinge tintele propuse demonstreaza ca Stanley O'Neil, directorul executiv al bancii, a subestimat amploarea efectelor declinului pietei creditelor subprime, dupa ce, in iulie, numarul imprumuturilor neperformante a ajuns la un nivel record. De altfel, declinul Merrill Lynch este cel mai accentuat inregistrat de cand O'Neil se afla la conducerea bancii.
Pretul actiunilor Merrill Lynch s-a depreciat cu 1,5%, fiind cotate, pe bursa din Germania, la 66,09 dolari (46,55 euro). La deschiderea de la New York actiunile bancii aveau un minus de 3%. Mai mult, anuntul privitor la noile pierderi inregistrate de companie a impulsionat continuarea deprecierii monedei americane in raport cu yenul. Rezultatele trimestriale ale bancii americane au fost influentate, in mare parte, de "mediul operational